Börja åka längdskidor

Man kan börja med längdskidor oavsett ålder. Du behöver inte vara medlem i en klubb eller vara med i ett lag för att börja åka.

Utrustning

För att lära sig rätt teknik, åka bekvämt och ha roligt i spåret behöver man ha bra utrustning. Och bra utrustning kostar, det kommer man inte undan. Om man bara köpet ett par begagnade skidor från Blocket riskerar man att få ett par skidor som inte är anpassade efter din längd eller vikt. De kan också vara fel för den typ av snö som du ska åka på och vara fel bredd för den typ av åkstil som du vill lära dig.

Länna Sport har bra utrustning till både barn och vuxna. För att vara säker på att man beställer ett par sidor och stavar som passar dig, kan man kontakta kundtjänsten och rådfråga dem. Ett viktigt råd är inte köpa vallningsfria skidor. Det finns numera tejp man kan fästa under skidorna för att få bra glid en hel vinter. Vallning är lite av en vetenskap, är du inte insatt i hur man vallar och vilka vallningar man ska använda är det bättre att lämna in dem på en sportbutik.

Träningsspår

Ditt lokala elljusspår borde ha passande spår för längdskidor i olika längder. Börja med den kortaste biten och kör den hellre två varv, än att testa ett tuffare spår och inte orka. För att få rätt åkteknik kan du höra runt med vänner och bekanta om det finns någon lokal förening som du kan gå med i. Du är inte tvungen att bli medlem i en förening för att lära dig längdskidåkning, men det kan skynda på träningsprocessen. Gemenskapen inom föreningen är också välkommen.

Internet

Kolla även på internet. Det finns bra artiklar om träningsstilar och tekniker som du kan ta del av. Man kan också gå ut på YouTube för att få studera teknikerna lite bättre. Det är lättare att härma någon annan än att försöka tyda en text. I videolänken ovan får du se de vanligaste teknikerna uppvisade av Vasaloppsvinnaren Elin Ek.

Klä dig rätt efter vädret

Det kan vara snålblåst och annat då man ger sig ut i skidspåret. Bäst är att klä sig lager på lager så du håller dig varm under den tid du är ute och skidar. Det finns inget värre än att börja frysa när man är utomhus. Släng på dig en ryggsäck och lägg i en vindjacka om det är så att det är lugnt och stilla när du ger dig iväg. Man vet aldrig, vädret kan slå om och det kan börja blåsa ännu mer än det gjorde i början.