Förberedelser inför skidsäsongen

I norra Norrland är snön på ingång. Snart kommer alla backar och spår vara vita och redo för första åkturen. Om du planerar en skidsemester i år, eller tänker använda skidor som främsta träningsformen i vinter, är det dags att påbörja förberedelserna. 

Konditionen

Om du legat på latsidan under hösten, är det dags att jobba upp konditionen lite. Börja gärna med snabba promenader och känn av vad du klarar av och inte. Använd gärna gångstavar för att arbeta mer med armarna också.Sedan kan du låna eller köpa rullskidor. De är en lite tjuvstart på säsongen och kan användas efter skidsäsongen är över för att fortsätta hålla kroppen i trim.

Undersök dina skidor

Se över förra årets skidor och se om de håller måttet. Leta efter skador eller sprickor i skidorna och stavarna. Små repor kan man förvänta sig men om någon del ser ut att vara på väg att spricka, kan man behöva lämna in dem för reparation. Se till att bindningarna på skidorna är starka och fortfarande håller.

Valla

Om du aldrig vallat själv, är det dags att börja. Skidor som aldrig behöver vallas är de sämsta skidorna. Du får mycket bättre glid och kan kontrollera hur glidet ska vara om du vallar själv. På olika platser är snön olika fast och med valla kan du anpassa hur mycket eller lite glid och fäste du ska ha.Du kan också börja kolla efter nödvändiga tillbehör för dig som tänker åka långt med skidorna. Specialväskor för vätska kan vara ett bra alternativ.